A Par Avion blogról

Repülős utazás, légiközlekedési hírek, légitársaságok, repülőterek. Új járatok, útvonalak, repülőgéptípusok. Fedélzeti és földi szolgáltatások üzleti utazóknak. Akciós repülőjegy vásárlási tippek turistáknak, törzsutas programok, low-cost repülés.

Címkék

737max (3) 747 8f (1) 747 8intercontinental (2) a320neo (2) a350 (1) a380 (4) aa (2) ace (1) aeroflot (2) aerolíneas (1) aeroplex (1) airbus (10) airfrance/klm (1) airlines (1) airport (3) air new zealand (1) akció (2) akciós repülőjegy (5) american airlines (1) amszterdam (2) argentinas (1) ausztrália (1) baleset (1) bern (1) boeing (10) boeing 747 (3) boeing 747 8i (1) boeing 767 300 (2) boeing 777 300er (1) boeing 787 (1) british airways (1) bud (2) bud.hu (1) budapest (7) budapest airport zrt (4) business class (2) check in (1) china airlines (1) codeshare (1) comac c919 (1) continental airlines (1) delta airlines (1) dinasty (1) dornier 328 (1) dreamliner (1) dubai air show (1) easyjet (1) economy plus osztály (1) életérzés (1) emirates (2) extra wide body (1) facebook (1) ferihegy (6) flottacsere (2) fra (1) frankfurt (1) germanwings (1) heathrow (2) interkontinentális (3) járatok (1) járattörlés (1) jfk (1) kedvezmény (3) késés (1) klm (3) kupon (1) latin amerika (1) légiszövetség (2) légitársaság (26) lhr (1) liszt ferenc nemzetközi repülőtér (8) london (3) low cost (2) lufthansa (3) luxusutazás (1) malaysia (1) malév (6) martinair (1) martinair cargo (1) new york (2) nyereményjáték (5) oneworld (3) pilóta (2) q400 (1) qantas (2) qatar airways (3) repülés (18) repülőgép (9) repülőjegy (13) repülőtér (1) retró festés (1) singapore airlines (1) skyteam (3) skywork airlines (1) southwest (1) star alliance (2) sukhoi supejet (1) swiss (1) sztrájk (1) taiwan (1) téli menetrend (3) tengerentúli járat (3) transaero (1) turista (2) új járat (1) united airlines (1) utazás (25) wizzair (1) world cargo (1) Címkefelhő

Friss kommentek

AIRportal.hu Légiközlekedési hír és közösségi portál cikkei

Nincs megjeleníthető elem

Par Avion Blog a Facebookon

Megújult a Budapest Airport honlapja a bud.hu - vagy mégsem?

2011.11.03. 07:45 par-avion

Éjfél körül nem egészen egy órára kikerült a webre a publikusan látható http://bud.hu címre a Budapest Airport megújult honlapja. 

Az alatt a nem egészen egy óra alatt, amíg az oldal látható volt - kicsit álmosan - de webes-szakmai szemmel és mint olyan ember, aki sok repülőtér honlapját használja folyamatosan hobbija és munkája során, átnéztem az új oldalt és megosztanám az első benyomásokat a nagyérdeművel.
 

Az oldal első látásra modernebb, vonzóbb külsőt kapott és megjelentek új tartalmak is az oldalon, mint például egy részletes környezetvédelmi rovat. A bud.hu végre "megtanult" németül is, az angol és magyar nyelvek mellett így már három nyelven szól a repülőtér utasaihoz.

Az oldal navigációján sajnos nem sokat sikerült javítani, zavaróak a vízszintesen a főmenü fölé ugró almenük. Ha nem vagyunk elég figyelmesek és ügyesek, könnyen egy olyan aloldalon találhatjuk magunkat ahova nem szerettünk volna belépni.

Zavaró vagy legalábbis szokatlan továbbá, hogy a keresési funkcióknál a beviteli mezők és az "Ok" gombok beleolvadnak a háttérbe, ez usability, azaz felhasználóbarátság/kezelhetőség szempontból nem túl előnyös.

 

A fejléc rész - ami ugyan nagyon esztétikus a SkyCourt fotóval - túl sok helyet foglal el az oldalon, ez egy átlagos és ma divatos széles-képernyős notebook vagy tablet kijelzőjén már a görgetés nélkül látható oldal 1/3-át (kisebb kijelzőknél pl. netbookoknál akár az oldal felét) elfoglalja, így sokat kell görgetni a felhasználónak ahhoz, hogy a számára érdekes tartalmakat elolvashassa. Mobilkészülékekre optimalizált verziót - legalábbis egyelőre - nem találtunk.

Az oldal eddigi legnagyobb hiányosságában sajnos nem történt előrelépés: a járatinformációs oldalakon nem történt változás. Ezek az oldalak információ-tartalmukat, kereshetőségüket, kezelhetőségüket tekintve messze elmaradnak a kor követelményeitől és a régiós konkurens repülőterek hasonló szolgáltatásaitól. Jó lett volna, ha ebben előre tud lépni a Budapest Airport, mert ha internetes szlengnél akarunk maradni, ez lenne az oldal "killer applikációja", azaz az utazóközönség, a látogatók és a repülésbarátok számára is a legfontosabb funkció.

Úgy tűnik arról, hogy a járatinformáció az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb része egy reptéri honlapnak a Budapest Airport szakemberei másként vélekednek, mert sajnálatos módon a főoldalon is meglehetősen kis méretű dobozt szántak ennek a funkciónak, így az gyakorlatilag ugyanúgy nem kezelhető, mint a régi oldalon.

Az új címlap (ez látszik 1366x768-as felbontásban):

Írásunk a kép után folytatódik!

 

A főoldalon rengeteg helyet foglalnak a Parkolás+közlekedés és a Szolgáltatások dobozok, amelyek valóban fontos részei a weblapnak és nem baj, hogy szem előtt vannak (bár a főmenüben is szerepelnek), azonban ezek a teljesen statikus tartalmak (csak további linkeket tartalmaznak aloldalakra), megítélésünk szerint indokolatlanul nagy helyet foglalnak el a főoldal legértékesebb részén. 

A fentiekben említett helypazarlónak tűnő megoldás miatt a Hírek doboz, ami a főoldal egyetlen dinamikusnak tűnő információs része, ahol fontos aktuális üzeneteket, híreket közölhet az üzemeltető, már csak görgetéssel látható. Azaz ha valami fontos vagy rendkívüli történik a repülőtéren arról a híreket nem lehet figyelemfelkeltően a látogatók "orra elé tolni".

Összességében az oldal szebb lett, jobb lett - ehhez gratulálunk a Budapest Airportnak, de reméljük a cég megfogadja a posztban szereplő konstruktív és építő jellegű észrevételeinket (merthogy annak szántuk) és hamarosan javítják, továbbfejlesztik majd az oldalt: különös tekintettel a főoldalra, a weboldalon belüli navigációra és a járatinformációra. Bízom benne, hogy hamarosan elindul majd az oldal mobil készülékekre optimalizált verziója is, mert ez 2011-ben már alapkövetelmény.

Az új oldalt bárki tanulmányozhatja a http://new.bud.hu webcímen, a megszokott bud.hu címre azonban visszakerült egyelőre régi weboldal.

1 komment

Címkék: utazás airport ferihegy repülőjegy liszt ferenc nemzetközi repülőtér budapest airport zrt bud.hu

süti beállítások módosítása