A Par Avion blogról

Repülős utazás, légiközlekedési hírek, légitársaságok, repülőterek. Új járatok, útvonalak, repülőgéptípusok. Fedélzeti és földi szolgáltatások üzleti utazóknak. Akciós repülőjegy vásárlási tippek turistáknak, törzsutas programok, low-cost repülés.

Címkék

737max (3) 747 8f (1) 747 8intercontinental (2) a320neo (2) a350 (1) a380 (4) aa (2) ace (1) aeroflot (2) aerolíneas (1) aeroplex (1) airbus (10) airfrance/klm (1) airlines (1) airport (3) air new zealand (1) akció (2) akciós repülőjegy (5) american airlines (1) amszterdam (2) argentinas (1) ausztrália (1) baleset (1) bern (1) boeing (10) boeing 747 (3) boeing 747 8i (1) boeing 767 300 (2) boeing 777 300er (1) boeing 787 (1) british airways (1) bud (2) bud.hu (1) budapest (7) budapest airport zrt (4) business class (2) check in (1) china airlines (1) codeshare (1) comac c919 (1) continental airlines (1) delta airlines (1) dinasty (1) dornier 328 (1) dreamliner (1) dubai air show (1) easyjet (1) economy plus osztály (1) életérzés (1) emirates (2) extra wide body (1) facebook (1) ferihegy (6) flottacsere (2) fra (1) frankfurt (1) germanwings (1) heathrow (2) interkontinentális (3) járatok (1) járattörlés (1) jfk (1) kedvezmény (3) késés (1) klm (3) kupon (1) latin amerika (1) légiszövetség (2) légitársaság (26) lhr (1) liszt ferenc nemzetközi repülőtér (8) london (3) low cost (2) lufthansa (3) luxusutazás (1) malaysia (1) malév (6) martinair (1) martinair cargo (1) new york (2) nyereményjáték (5) oneworld (3) pilóta (2) q400 (1) qantas (2) qatar airways (3) repülés (18) repülőgép (9) repülőjegy (13) repülőtér (1) retró festés (1) singapore airlines (1) skyteam (3) skywork airlines (1) southwest (1) star alliance (2) sukhoi supejet (1) swiss (1) sztrájk (1) taiwan (1) téli menetrend (3) tengerentúli járat (3) transaero (1) turista (2) új járat (1) united airlines (1) utazás (25) wizzair (1) world cargo (1) Címkefelhő

Friss kommentek

AIRportal.hu Légiközlekedési hír és közösségi portál cikkei

Nincs megjeleníthető elem

Par Avion Blog a Facebookon

Spirit of Australia: Szétcsapott a bíróság a Qantas és a szakszervezetek között

2011.11.01. 07:37 par-avion

Megteheti-e egy jelentős, nemzeti légitársaság, hogy napokra törli az összes járatát munkaügyi viták miatt? A válasz határozott NEM, legalábbis Ausztráliában most ez a döntés született.

 

A pilótákat, a csomagkezelőket és a repülőgép-szerelőket képviselő szakszervezetek az alkalmazottak fizetését érintő és mintegy ezer elbocsátással járó átszervezési tervek, illetve két ázsiai térségre összpontosító érdekeltség létesítése miatt már hetek óta sztrájkokkal kényszerítették a járatok számának csökkentésére és a menetrend átütemezésére a légitársaságot.

Még szombat délelőtt érkezett a hír, a Qantas ausztrál légitársaság igazgatóságának döntéséről, miszerint szombaton, közép-európai idő szerint reggel 8 órától leállította minden belföldi és nemzetközi járatát.

„A társaság flottájának mind a 108 gépe a földön marad, amíg a pilótákat, repülőgép-szerelőket és a Qantas egyéb földi kiszolgáló személyzetét képviselő szakszervezetek nem jutnak megállapodásra a cég vezetésével az alkalmazottak fizetését és munkakörülményeit érintő vitás kérdésekben” – jelentette be sydneyi sajtóértekezletén Alan Joyce, a Qantas vezérigazgatója a példátlan döntést.

A dolgozóknak nem kell megjelenniük a munkahelyükön, és hétfőtől fizetést sem kapnak – tette hozzá Joyce. A rendkívüli leállásra vonatkozó döntést, amely a vezérigazgató becslése szerint napi 21,4 millió ausztrál dollár (20 millió amerikai dollár) veszteséget jelent, szombaton hajnalban hozta meg a Qantas igazgató tanácsa, "a szakszervezetek akcióira válaszul".

 

 

A Qantas és a munkavállalókat képviselő szakszervezetek közt kialakult patt helyzetnek természetesen a légitársaság járataira repülőjeggyel rendelkező utasok itták meg a levét. A teljes leállás következtében hatalmas tumultusok alakultak ki az érintett repülőtereken, illetve az alternatívát kínáló más légitársaságok járatain. A társaság közleménye szerint eddig mintegy 600 járatot töröltek, ami közel 70 ezer utast és világszerte 22 repülőteret érint.

A végletekig elfajult huzavonának az ausztrál munkaügyi bíróság, a Fair Work Australia határozott döntése vetett véget. Az F.W.A. vasárnapi, éjszakába nyúló tanácskozása után utasította a munkáltatót és a szakszervezeteket, hogy azonnal hagyjanak fel a cég szolgáltatásainak leállításával, és 21 napon belül állapodjanak meg vitás ügyeikben, különben a bíróság mindenkire nézve kötelező érvényű döntéseket hoz ezekben az ügyekben. 

 

Komolyabb késések, járattörlések az utóbbi években többször bekövetkeztek valahol a világon munkaügyi viták következtében. Jelenleg a Qantas mellett az Air France-nál is sztrájkol az alkalmazottak egy része.

Ilyen esetekben a légitársaságok és alkalmazottaik mintha elfelejtenék az unásig hirdetett küldetésüket, vízióikat, marketing üzeneteiket, ezzel olyan üzleti utazók és turisták ezreinek okoznak rendkívül kellemetlen órákat-napokat, akiknek vajmi kevés közük van az adott vitához.

Nehéz igazságot tenni, hogy az ilyen helyzetekben melyik félnek lehet igazat adni. Azt azonban egy olyan hatalmas légitársaság igazgatóságának, mint a Qantas nem szabadott volna hagyni, hogy a tárgyaló felek odáig "növeljék a téteket", hogy egy ilyen patt-helyzetig eljussanak amit aztán egy bíróság erőből kénytelen helyre tenni. Mi utasok csak a józan észben bízhatunk és abban, hogy ezúttal mindenki teszi a dolgát, a felek végül egyezségre jutnak és 2-3 héten belül nem áll elő hasonló helyzet. Mert a repülőgépeknek a levegőben van a helyük!

komment

Címkék: ausztrália airport késés sztrájk airbus légitársaság pilóta oneworld a380 boeing 747 qantas járattörlés

süti beállítások módosítása